Stap 1

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent wanneer je jouw schaatsen gaat slijpen. Deze artikelen heb je nodig: 
- Een slijptafel
- Een slijpsteen
- Een afbraamsteen

      

Stap 2

Plaats de schaatsen recht in de slijptafel. Dit kun je meten door middel van de bovensteun en de voor aanslag, op gelijke hoogte te plaatsen. Begin vervolgens met de grove steen te slijpen. Beweeg de steen schuin over het ijzer, hierdoor komt er minder spoorvorming in het slijpblok. Doe dit enkele minuten totdat het geluid minder wordt. Braam vervolgens de ijzers af met het afbraamsteentje.

                                                     

Stap 3

Begin vervolgens met de minder grove kant van de slijpsteen te slijpen. Beweeg de slijpsteen op dezelfde manier zoals bij stap 2 is uitgelegd. Ook dit doe je weer enkele minuten. Vervolgens kun je met de rand van je nagel de scherpte van het ijzer voelen. Doe dit op verschillende plekken op het ijzer.  Wanneer je tevreden bent moet je de afbraamsteen weer gebruiken om de bramen er af te halen.

 

 

 


Stap 4

Het kan zijn dat er slijpresten op het ijzer zijn terecht gekomen, door het slijpen en afbramen. Dit kun je eraf halen door met een handdoek over de ijzers heen te gaan. Wanneer je dit hebt gedaan kun je de ijzers nog een keer nakijken of het gehele ijzer scherp is. 

 

 

 

 

                                                       

 

Heb je nog vragen over het slijpen van schaatsen? Vraag ons gerust, wij helpen graag om jouw schaatsen in topvorm te krijgen!