Schaatsen op natuurijs kan heel anders zijn dan schaatsen op een kunstijsbaan. Wanneer je op natuurijs schaatst is het vaak koud en beneden het vriespunt, heb je te maken met scheuren in het ijs en onbekend terrein en kan het weer veranderen terwijl je schaatst. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid het natuurijs op te gaan. De volgende punten kunnen handig zijn wanneer je gaat schaatsen op natuurijs:

 

Schaatskleding

Zorg ervoor dat je altijd verschillende laagjes kleding aan hebt. Laagjes kleding zorgt ervoor dat de warmte langer bij het lichaam blijft en tussen de kleding blijft. Je zult merken bij het dragen van laagjes dat het lichaam veel warmer blijft dan alleen een warmte dikke trui. Naast laagjes is het verstandig om vocht afvoerende kleding te dragen. Wanneer je lang schaats kan transpiratievocht ontstaan en in de kleding gaan zitten. Bij het dragen van niet vocht regulerende kleding blijft de kleding nat, en koelt het lichaam snel af. Naast goede schaatskleding is het belangrijk om goede handschoenen en een stevige muts te dragen. Het kan voorkomen dat je valt en dan is het belangrijk dat je handen en hoofd beschermt zijn, deze twee lichaamsdelen raken vaak het ijs bij een val.

 

Schaatsen

Wanneer je van plan bent om een lange toch te schaatsen, zorg er voor dat je schaatsen goed in orde zijn. Wanneer je voor het eerst op nieuwe of onbekende schaatsen gaat schaatsen kunnen er blaren ontstaan en dat moet je niet hebben wanneer je midden op een meer bent om te schaatsen. Zorg dat de schaatsijzers scherp zijn, natuurijs maakt de ijzers sneller bot dan op een kunstijsbaan. Dit komt omdat wel een een takje, zand of iets anders op het ijs kan liggen waar je overheen schaatst. Een afbraamsteentje kan handig zijn om even snel een dikke braam van de schaatsen af te halen.

Koude voeten

Je kent het wel, even schaatsen op een natuurijsbaan of een toertocht op een meer in Nederland, en je hebt na een paar kilometer al enorm koude voeten. De oplossing hiervoor is NIET om extra dikke sokken of dubbele sokken te dragen. De reden hiervoor is namelijk dat er dan wrijving ontstaat waardoor je blaren krijgt. De oplossing voor koude voeten voor noren schaatsen zijn neopreen overschoenen. Neopreen schaats overschoenen zorgen ervoor dat er geen wind of regen door heen gaat. Hierdoor blijven je voeten 100% tijdens het schaatsen op natuurijs. Wanneer de neopreen schaats overschoenen niet passen op bijvoorbeeld combinoren kun je speciale warme sokken aanschaffen. Schaats sokken die extra warmte geven van het merk Craft uit de Keep Warm lijn. Deze sokken hebben een gelijkwaardige eigenschap als de Keep Warm thermoshirt, ideaal dus voor natuurijs en koude voeten!

   

Tourschaatsen

Tegenwoordig is er een enorm aanbod aan tourschaatsen. Tourschaatsen zijn schaatsen die gemaakt zijn voor comfort en gemaakt. De schaatsen kenmerken zich vaak door een iets hogere schaatsschoen en een zachte voering aan de binnenkant. Het grote voordeel van tourschaatsen is: het zit comfortabel, de schoen is gevoerd, je hebt extra steun, biedt meer warmte en zijn vaak eenvoudig strak te stellen. De topper op het natuurijs is de Salomon schoen gecombineerd met een ijzer van M en M iceskate. Meer dan 70% van alle deelnemers op de Weissensee rijdt met deze combinatie rond, dat is natuurlijk niet voor niets. De schoen zit gegoten om de voeten heen, de schoen is helemaal winddicht en kan los gekoppeld worden van het ijzer. Je kunt er dus mee in de sneeuw lopen naar de ijsbaan toe. Uiteraard zijn de Salomons schaatsen niet voor iedereen nodig en kan er ook prima worden geschaatst op tourschaatsen van het merk Viking of Zandstra. Dit zijn de twee gerenommeerde merken die al jaren lang bekend staan om haar degelijke schaatsen en kwaliteit.